Buletin 6 sep 2017

In ultimele 12 ore, AR12673 a produs 7 eruptii, dintre care una de clasa M2.3. In perioada 4-6 septembrie, aceasta regiune are la activ nu mai putin de 11 eruptii de clasa M, fiind responsabila de o crestere semnificativa a emisiei de protoni si radiatii X (asa cum arata si imaginea de la satelitul GOES).

Alaturi de AR12673 si AR12674 continua sa fie foarte importanta, mai ales prin desfasurarea sa spatiala. Cele doua regiuni au inca o pozitie cu potential geoefectiv. Cele  sase regiuni active de pe Soare au dat astazi un numar relativ de pete total de 122.

Activitatea cromosferica este dominata de cele doua regiuni si cateva filamente. La AR12674 s-au observat si surgeuri, ceea ce explica relativa calmare din punct de vedere al eruptiilor. Existenta mai multor filamente in jurul acestei regiuni ne indica o topologie magnetica mai complicata a unei zone mai mari de pe Soare, cu posibile produceri de reconexiuni magnetice in urmatoarele ore si zile, ceea ce ar putea duce la producerea unor fenomene explosive (eruptii sau ejectii coronale de masa).

Vantul solar a revenit la viteze mai mici, iar activitatea geomagnetica s-a mai calmat, astazi dimineata Kp=2.

Privind in urma cu doua zile la evolutia vitezei vantului solar si faptul ca furtuna geomagnetica a avut maxim in momentul producerii eruptiilor de clasa M, este de studiat daca aceasta activitate eruptiva s-a suprapus cu o regiune de interactiune de curenti coronali (SIR), mai ales ca  AR12673 este urmata indeaproape de o gaura coronala.
Credit Solar monitor