Buletin nowcasting 31 august 2017

In fotosfera, trei grupuri  totalizeaza un numar relativ de pete de 31. De remarcat regiunea 12674 care se intinde pe mai mult de 10 grade. In cromosfera, in aceasta regiune s-au observat cateva surgeuri luminoase pe disc (BSD), ceea ce a mai detensionat pe moment energia magnetica acumulata. Aceasta regiune a produs patru eruptii cu o zi inainte.

Filamentul singuratec de zilele trecute a crescut in lungime. Aflandu-se la o latitudine medie de 18 grade, acesta poate da efecte la Pamant in caz de erupere, prin urmare este de urmarit evolutia sa.

Gaura coronala, ce se intinde pe trei sferturi de soare, este inca intr-o pozitie de geoefectivitate. Perturbarile produse de aceasta au ajuns deja la Pamant: viteza vantului solar a crescut de la 399 km/s la 548 km/s, temperatura a crescut cu un ordin de marime, iar campul magnetic prezinta variatii bruste. Avem deci semnatura unui SIR (Stream Interaction Region), adica a unei regiuni de interactiune intre doua regimuri de curgere a vantului solar  – o regiune cu viteza mica si alta cu viteza mare (provenita din gaura coronala).

Activitatea geomagnetica este inca redusa, Kp este 3, dar este posibil sa creasca in orele urmatoare.