Despre proiect

Prin acest proiect ne propunem sa valorificam fereastra favorabila de observare a asteroidului (7986) Romania cu scopul de a pregati profesori de scoala generala si liceu din Romania pentru a preda notiuni din programa scolara de fizica si matematica intr-un mod interactiv si atractiv prin utilizarea de resurse educationale spatiale.

Ca efect secundar al acesti campanii, ne propunem sa promovam directia de cercetare a NEO in randul tinerilor, precum si participarea Romaniei la Programul ESA SSA.

Proiectul isi propune sa pregateasca grupuri de observatori pentru supravegherea asteroidului si sa utilizeze observatiile efectuate pentru asteroidul (7986) Romania de pe teritoriul Romaniei asteroidului in scopuri educationale si stiintifice.

Sub aspect educational, studiul asteroidului Romania va permite utilizarea unui obiect din sistemul solar cu nume de rezonanta pe teritoriul Romaniei ca un punct de plecare in :

  1. cunoasterea sferei ceresti (pozitie a astrelor pe cer, planuri fundamentale, efemerida, structura sistemului solar).
  2. planificarea si organizarea de observatii astronomice pentru obiecte ale sistemului solar
  3. utilizarea tehnicilor moderne (calculator, imagine digitala, procesare informatica, observarea cu telescoape automate sau in montura GOTO) pentru observarea obiectelor din sistemul solar ; probleme ale procesarii imaginilor astronomice
  4. realizarea unei retele de centre de observatie si de competente sensibilizate la tematica propusa ; utilizarea ulterioara a metodologiilor dezvoltate pentru observarea asteroizilor geointersectori sau a satelitilor artificiali.

Sub aspect stiintific, datele obtinute in urma acestei campanii vor fi utilizate la nivel academic dupa cum urmeaza:

  1. stabilirea parametrilor fizici ai asteroidului Romania
  2. calcularea unor noi parametri dinamici si studii de stabilitate a orbitei obiectului pe termen lung.
  3. realizarea unei baze de date pentru asteroidul Romania
  4. Publicarea datelor obtinute in reviste de specialitate sub aspectul colaborativ intre astronomi profesionisti, astronomi amatori si persoane sensibilizate la studiul sferei ceresti.

Comitetul de initiativa:

Mirel Birlan, Institutul Astronomic al Academiei Romane/Institutul de Mecanica Cereasca si de Calcul al Efemeridelor
Adrian Sonka, Institutul Astronomic al Academiei Romane
Gheorghe Vass, consultant Comitetul National Roman de Astronomie