Campanie educațională de observare a asteroidului (7986) România

La inceputul lunii mai 2015 asteroidul (7986) Romania (denumit în acest fel in luna mai 2012 de catre Uniunea Astronomica Internationala) se va apropia la doar 0,91 unitati astronomice (136 milioane de kilometri) de Pamant, ceea ce permite observarea lui in vederea studiilor spectroscopice si fotometrice. Acest eveniment este favorabil observatiilor astronomice, deoarece urmatoarea geometrie favorabila in care asteroidul Romania va fi la fel de luminos va fi dupa anul 2025.

Poziția favorabilă față de Pământ a asteroidului, care permite obținerea de informații cu privire la compoziția, rotația și orbita acestuia, va fi exploatată prin proiectul „România observat din România”, care își propune pregătirea profesorilor de școală generală și liceu din România pentru a preda noțiuni din programa școlară de fizică și matematică într-un mod interactiv și atractiv prin utilizarea de resurse educaționale spațiale și promovarea direcției de cercetare a obiectelor asteroidale potential periculoase în rândul tinerilor, precum și participarea Romaniei la Programul ESA SSA.

Asteroidul (7986) Romania. Imagini luate la Observatorul Astronomic din Bârlad pe 22 mai 2015
Asteroidul (7986) Romania. Imagini luate la Observatorul Astronomic din Bârlad pe 22 mai 2015

Propunem participarea profesorilor și elevilor interesați la observațiile astronomice care se vor efectua asupra asteroidului (7986) România și la prelucrare și valorificarea observațiilor. Observațiile vor fi de două feluri: directe, prin interacțiune directă cu astronomul și telescopul cu care se fac observațiile și la distanță, prin asistarea de la distantă la efectuarea observațiilor.

Până la data de 4 mai, asteroidul a fost observat în cadrul acestui proiect în următoarele poziții pe orbită.

Observații realizate până în prezent
Observații realizate până în prezent

Pentru a realiza obiectivele proiectului s-a realizat o rețea de observatori și s-a obținut timp de observație la telescoape aflate în Hawaii și Insulele Canare. Practic în perioada 1-15 mai, cât timp se desfășura obsevațiile, grupuri selectate de profesori/elevi vor lua parte la observații, în diverse locuri din țară, direct și la distanță (prin internet).

Asteroidul (21) Lutetia. Imagine luata de sonda spatiala Rosetta, ESA
Asteroidul (21) Lutetia. Imagine luata de sonda spatiala Rosetta, ESA”

Campanie educațională de observare a asteroidului (7986) România Menu


S-au efectuat cu succes cinci sesiuni de observatii cu publicul, la Ploiești, Cluj-Napoca, București, Hawaii și Bârlad. Dacă doriți să vedeți asteroidul aveți datele de contact la rubrica „Participa la observații”. Asteroidul a mai fost observat și din Insulele Canare, La Palma și Noua Zeelandă.

Vă invităm să vedeți câteva imagini cu asteroidul.